Recent ben ik benaderd door de redactie van het clubblad ‘De Pano’ met de vraag of ze mijn foto’s van onze volkswagen t2 mochten gebruiken en of ik het leuk zou vinden een verhaal te schrijven over onze bus. Als Volkswagen bus liefhebber heb ik natuurlijk direct ingestemd. Zie hier een kleine impressie inclusief het verhaal zoals deze ook in het magazine is verschenen:

Publicatie volkswagen magazine clubblad
Publicatie volkswagen magazine clubblad
Publicatie volkswagen magazine clubblad

Bus Billy
Toen ik zo’n 15 jaar geleden voor het eerst op de boulevard van Biarritz (Frankrijk) allemaal volkswagen t2 busjes geparkeerd zag staan, waarbij de natte surfpakken nog aan het drogen waren hangend aan de achterklep, wist ik het zeker! Ooit zal ik ook met zo’n busje een surftrip gaan maken. Zo’n maand geleden is dat realiteit geworden.

De zoektocht
Mijn vrouw en ik zijn zo’n 2 jaar geleden serieus begonnen met de zoektocht naar hét busje. Dagelijks heb ik het internet afgestruind op zoek naar een betaalbaar maar degelijk busje. Na verschillende teleurstellingen hadden we vorig jaar September beet. Op internet zagen we een leuk busje voor een schappelijke prijs met op het eerste gezicht relatief weinig werk. Diezelfde avond meteen een afspraak gemaakt om het busje te komen bekijken.

Op het eerste gezicht zag de bus er redelijk goed uit, uiteraard zagen we wel dat er nog het een en ander aan moest gebeuren maar potentie was er zeker. Het enige nadeel was dat we geen proefrit konden maken aangezien de motor enige tijd geleden was vastgelopen en daarbij was de APK ook verlopen. Na enig overleg hadden we uiteindelijk de knoop doorgehakt en de deal gesloten. De week erop had ik samen met mijn vader een trailer geregeld en zijn we samen de bus op gaan halen.

De restauratie
Inmiddels was het winter geworden in Nederland. Het eerste waar we naar op zoek zijn gegaan was een nieuwe motor. Al snel hadden we een mooie gereviseerde kever motor gevonden, die met behulp van een speciale motorsteun bevestigd kon worden. In de avonduren heeft een kennis de motor in kunnen bouwen waarna we de eerste testrit konden gaan maken. Het eerste moment dat de motor startte was voor ons erg spannend maar gelukkig draaide hij een zonnetje!

Nu de motor het deed, was het zaak om de bus APK klaar te gaan maken. Ik wist dat er laswerkzaamheden zaten aan de dorpels, dus hebben we de bus gebracht naar Classic VW Resto in Arkel. Na een grondige inspectie kwam er een toch nog een aardige lijst uit rollen met alle onderdelen die vervangen moesten worden waaronder de binnen- en buitendorpels, kniestuk rechtsvoor, bodemplaat, een aantal dwarsbalken en krissteun. Eerlijk gezegd hadden we ons hier toch wel wat op verkeken.

Zo’n vier maanden later kwam het einde van de restauratie inzicht. We zagen onszelf al cruisen richting de westkust van Frankrijk. Maar zo ver waren we nog lang niet. De bus moest eerst nog voorzien worden van een interieur. De bus is geen originele Westfalia, maar bezat wel al een Westfalia slaapbank en een klein pop-up dakje. Om het interieur compleet te maken ben ik in België een origineel Helsinki interieur gaan halen. Het interieur zag er nog prima uit en bleek perfect te passen in de bus.

Al met al hebben we nog zo’n twee maanden nodig gehad om de bus rijklaar te maken zowel van binnen als van buiten. Uiteindelijk is de bus op maandag in onze vakantie APK gekeurd en konden we ons op gaan maken voor de eerste surftrip met onze bus die we Billy hadden genoemd.

De reis
Eindelijk was het dan zo ver, boardjes op het dak, spullen pakken en gaan! Van te voren hadden we al besloten de trip in twee delen te gaan doen, aangezien we niet in een keer 1100km wilden gaan rijden. Daarnaast wilden we het echt op ons gemak gaan doen en lekker via Route National rijden. Bij vertrek zaten we samen glunderend in ons busje, genietend van elke vrolijke blik van onze medeweggebruikers. Na lang wachten was onze droomtrip eindelijk begonnen!

Pech onderweg
Nadat we Parijs waren gepasseerd liepen we tegen ons eerste ‘probleempje’ aan. De startmotor deed zijn werk maar de motor sloeg niet aan. Achteraf bleken het de contactpuntjes te zijn. Helaas hebben we in totaal 4uur op de monteur van de ANWB zitten wachten, terwijl het probleem binnen een half uur was opgelost. Het was een kleine tegenvaller, maar we waren blij dat we weer verder konden. Onderweg kwamen we een Duits stelletje tegen die ook met een t2 op vakantie waren. Na het uitwisselen van wat ervaringen bleek dat zij een veilige plek wisten om te overnachten en vroegen of we met hun mee wilde rijden. Op naar de eerste overnachting!

De volgende ochtend besloten we tijdig te gaan rijden. Die dag verliep de reis prima, totdat we net voor Bordeaux heel even gingen stoppen. Inmiddels had ik al de gewoonte om bij elke stop even de motor te checken, en tot mijn verbazing vondt ik een afgebroken klem. Na een korte inspectie bleek het te gaan om de dynamoklem. Om problemen te voorkomen hebben we op de parkeerplaats overnacht en zijn we de volgende dag naar de dichtstbijzijnde Volkswagen dealer gereden. In de veronderstelling dat ze dol enthousiast waren om een oldtimer te zien, was het tegenovergestelde waar. Na een kort gesprek kwam het er op neer dat ze ons niet verder konden helpen , het advies was dat ik maar beter de verzekering kon bellen, zodat zij de bus konden komen ophalen. Dat ging ons wat te ver, maar gelukkig had een monteur het verhaal gadegeslagen en was zo vriendelijk om ons te helpen door de klem even te lassen en zelfs weer opnieuw te monteren. Een uur later konden we gelukkig wéér op pad!

Kamperen
Voor ons beide was het de eerste keer kamperen met een camper en dat is ons goed bevallen. We hebben verschillende camperplekken bezocht die gunstig bij surfspots gelegen waren. Voor gemiddeld €10 per nacht hadden we een prima plek met stroom op loopafstand van zee, wat wil je als surfer nog meer?!

Achteraf gezien vielen de ‘problemen’met het busje reuze mee. Op de terugreis was alles prima verlopen en waren we weer veilig in Nederland gearriveerd. Inmiddels zijn we al weer druk bezig een nieuwe surftrip te plannen. Op naar een nieuw avontuur met ons busje.